Wie de afgelopen maanden de radio aan heeft gehad of NU.nl heeft doorgescrold heeft het vast wel eens voorbij zien komen: ChatGPT. ChatGPT is een AI-tool ontwikkeld door OpenAI. In een notendop is ChatGPT een chatprogramma waar je vragen kunt stellen en een gesprek kunt voeren met een kunstmatige entiteit (een soort bol.com bot maar dan wel behulpzaam). Naast het hebben van een leuk gesprek of vragen naar smakelijke recepten, kunnen we ChatGPT gelukkig ook aan het werk zetten voor, je raadt het al, het schrijven van website teksten!
Zodra je een gratis account hebt aangemaakt, kunnen we beginnen met het geven van input. We gaan ChatGPT zo gedetailleerd mogelijk vertellen wat we gaan schrijven en voor wie we het gaan schrijven. Als we bijvoorbeeld teksten willen schrijven voor de ‘Over ons’ pagina, geven we ChatGPT informatie zoals wanneer het bedrijf is opgericht, door wie het is opgericht, en hoeveel mensen er op dit moment werken. Vergeet natuurlijk niet duidelijk te omschrijven wat je bedrijfsnaam is en wat je bedrijf doet.
Het verzinnen van onderdelen zoals onze geschiedenis, onze missie, of een tijdlijn zijn natuurlijk zo bedacht, maar aarzel toch niet om het ook even aan ChatGPT te vragen door bijvoorbeeld de vraag te stellen: “Wat zijn veelvoorkomende onderwerpen op ‘Over ons’-pagina’s?”
In no time heb je dan een lijst met onderwerpen die je zelf nog kunt aanvullen naar wens.
De tijd van lange tekstpagina’s ligt gelukkig alweer een tijdje achter ons. Website teksten zijn tegenwoordig kort en bondig, maar daardoor zeker niet minder informatief. We houden het bij de kern van wat we willen vertellen en vullen de tekst aan met goede fotografie of visuals.
Zodra we ChatGPT aan het werk gaan zetten, houden we de vuistregel van 40-60 woorden aan tekst per onderdeel. Nadat we hebben gekozen voor welke onderdelen we teksten gaan schrijven en dit hebben doorgegeven aan ChatGPT, kunnen we beginnen met de volgende opdracht: ‘Schrijf per onderdeel een tekst van ongeveer 40 woorden’.
Enkele seconden na het drukken op de verzendknop schrijft ChatGPT in no-time een hele ‘Over ons’ pagina met kloppende informatie passend bij jouw bedrijf. Nu zijn we klaar, toch? Nou, het is altijd goed om kritisch te blijven op de teksten en om verbeteringen te vragen waar nodig. Zo willen we vermijden dat teksten beginnen met ‘Welkom op de website van’ en veranderen we graag ‘u’ met ‘je/jij’. Ook is het belangrijk dat de tekst past bij jou en klinkt alsof je het zelf geschreven hebt.
Oké, nu je die geweldige teksten hebt van ChatGPT, is het tijd om je WordPress-website te vullen met de Gutenberg-editor. Deze intuïtieve tool maakt het supermakkelijk om je content te structureren, afbeeldingen toe te voegen en de tekst in de gewenste stijl te presenteren. Met Gutenberg kun je de tekst die ChatGPT voor je heeft gemaakt, naadloos integreren en aanpassen zoals je wilt. Dit maakt het hele proces van content maken en beheren een fluitje van een cent.