Support

Blog Wel of geen Gutenberg?!

Stef Verstraten Door: Stef Verstraten

Wanneer je een verse installatie doet van WordPress, heb je voor elk nieuwsbericht/pagina de mogelijkheid om een titel, afbeelding en tekst in te voeren. De tekst kun je opmaken met een rich-text editor, maar daar houdt het wel mee op.

Flexibele content

Om pagina’s creatiever in te vullen, bouwen wij in WordPress ‘Flexibele Content’. Met deze flexibele content kun je verschillende blokken onder elkaar plaatsen:

  • tekst (1 – 2 – 3 – 4 koloms),
  • tekst & afbeelding,
  • laatste nieuwsberichten,
  • uitgelichte projecten

en meer wat jouw website nodig heeft. Hoe meer blokken wij maken, des te meer keuzevrijheid je hebt. Maar daarbij ontstaat ook het volgende probleem: Je ziet door de bomen het bos niet meer.

25 Blokken: Welke was nou welke?

Helaas mist WordPress een live preview mode, waardoor je telkens de pagina moet opslaan om je aanpassingen te bekijken/beoordelen.

Gutenberg

Eind 2018 heeft WordPress een nieuwe editor gelanceerd: ‘Gutenberg’. Met deze blokkeneditor ben je van nature vrij in de opbouw van je pagina’s. Wil je een Instagram post embedden, citaat tonen, fotogalerij invoegen en daarna nog een blok tekst toevoegen, dan heb je deze mogelijkheid.
Toch hebben wij de afgelopen twee en een half jaar gekozen om Gutenberg uit te schakelen. Het was nog niet ‘af’ naar ons gevoel. Je kon veel maken, maar minstens zoveel afbreken in je layout. Het was té vrij.

Nu, halverwege 2021, is Gutenberg ver genoeg doorontwikkeld. Nieuwe sites gaan we vanaf nu opbouwen met deze blokken editor. Uiteraard wel met de blokken die we zelf gekeurd en gemodificeerd hebben, zodat de stijl uit de website behouden blijft!

Meer weten over de pros & cons van Gutenberg? We geven je graag via Teams of bij je op locatie een presentatie!