Support
Sfeerafbeelding - Eindelijk, Microsoft wil van IE af
Blog

Eindelijk, Microsoft wil van IE af

Stef Verstraten
Geschreven door Stef

Een aantal dagen geleden verscheen er op Nu.nl een bericht waar elke Front-end Developer op zat te wachten: ‘Microsoft raadt bedrijven gebruik van Internet Explorer af’. Microsoft deelt nu éindelijk de mening dat de (vijfentien jaar oude) browser definitief de prullenbak in mag.

Sinds de lancering van Windows 95 (in 1995 dus) kreeg je webbrowser Internet Explorer cadeau. Dat zorgde ervoor dat het by far de populairste browser ter wereld werd, met een marktaandeel van 95% in 2002. In 2003 kreeg IE voor het eerst te maken met daling door de komst van Safari als webbrowser. De komst van Firefox (’04) en Chrome (’08) hielpen ook niet echt om aan de top te blijven. Sinds de komst van Windows 10 is Microsoft, de meegeleverde browser gaan vervangen voor opvolger Edge.

Maar niet alleen direct concurrentie van andere webbrowsers zorgden ervoor dat Internet Explorer allang niet meer de grootste is. De opkomst van Apple met haar Macbooks, iPads & iPhones en Android smartphones & tablets zorgden voor de echte keldering. Het huidige marktaandeel is een kleine 3%.

Wat is nou precies het probleem?

De techniek van websites/webapplicaties gaat in razend tempo vooruit. Als internetbureau willen we de nieuwe technieken ook graag inzetten alleen worden gave, nieuwe, gemakkelijke functies niet ondersteund in Internet Explorer. Daarom moeten we vaak de keuze maken om dit niet te gebruiken als de website moet werken in IE 11. De browser liep standaard 5 jaar achter op andere browsers.

Waarom jij moet overstappen als je nog steeds IE gebruikt

Naast het feit dat je ons blindelings vertrouwt, hebben we nog enkele argumenten om je over de streep te trekken:

 • Veiligheid
  Andere browsers zijn veiliger
 • Snelheid
  Websites laden sneller in Chrome of Firefox
 • Kwaliteit van websites
  Doordat moderner browsers ook moderne technieken kunnen gebruiken zien websites er altijd strakker uit!
 • Scherpere letters
  Heb je nooit gedacht: wat zijn die letters pixelig? Echt niet? En nu? Ha, kijk, dat heb je dus niet in een goede browser.
 • Een browser voor meer besturingssystemen
  Internet Explorer werkt alleen op Microsoft en dus waarschijnlijk niet op bijvoorbeeld je Android tablet of iPhone. Kies je bijvoorbeeld Chrome, dan kun je die bij al je devices gebruiken

Waarom geen Edge, da’s toch de opvolger?

Als je auto toe is aan vervanging, koop je ook geen auto die 3 maanden jonger is dan het vorige exemplaar. Dan wil je ook een flinke stap vooruit. Overstappen naar Edge is net zo goed even wennen, maar qua techniek maak je een te kleine stap. Daarnaast: de geruchten gaan dat Microsoft ook de stekker uit Edge gaat trekken.

 

Waar moet ik beginnen?!

www.alleinternetbrowsers.nl

Benieuwd naar de rest?

Lees meer interessants