Support
Sfeerafbeelding - Btw-verhoging van 6% van naar 9%, hoe zit dat in mijn webshop?
Blog

Btw-verhoging van 6% van naar 9%, hoe zit dat in mijn webshop?

Rick Manders
Geschreven door Rick

Het zat er al even aan te komen, de BTW verhoging van 6 naar 9 procent. De regering heeft op Prinsjesdag het Belastingplan bekend gemaakt, waarin de verhoging van belasting toegevoegde waarde voor het lage tarief is opgenomen. Vanaf Nieuwjaar 2019 betalen we dus geen 6% meer, maar 9%.

 

Op wie heeft dit invloed

De wijziging heeft op meer bedrijven en diensten invloed dan je misschien op voorhand zou denken. Niet alleen eten & drinken is vanaf 1 januari belast met 9%, maar ook:

  • vervoerders (waaronder taxi-bedrijven),
  • fietsenmakers,
  • schoonmakers
  • sportclubs en -scholen,
  • kappers,
  • bloemenzaken,
  • hotels,
  • bioscopen,
  • ticketverkopers,
  • en nog veel meer branches

moeten hun administratie (en wellicht prijzen) aanpassen vanaf Nieuwjaar.

BTW in WooCommerce

Voor webshophouders betekent dit dus ook werk aan de winkel. Het aanpassen van het BTW percentage is gelukkig redelijk eenvoudig, als je tenminste dezelfde verkoopprijzen (incl. BTW) wilt blijven hanteren.

De webshops die wij ontwikkelen draaien op WooCommerce. WooCommerce is ‘n webshop-uitbreiding op het content management systeem WordPress. In de WooCommerce-backend kun je ervoor kiezen om verkoopprijzen inclusief óf exclusief BTW in te voeren. Vaak worden bij B2C webshops de prijzen inclusief BTW ingevoerd en getoond in de webshop.

In dit geval is het simpel, als je de verhoging niet wil doorberekenen aan je klant. Als voorbeeld: Een klein bosje rozen kost nu € 7,95 (inclusief belasting). Na de verhoging van de BTW naar 9% blijft de (getoonde) verkoopprijs € 7,95. De exclusief-prijs wijzigt wel. Waar die in 2018 nog € 7,50 bedraagt, zal dat vanaf 2019 € 7,29 zijn.

Voer je dus prijzen inclusief BTW in en wil je de Btw-verhoging wel aan je klanten doorberekenen, dan moet je in dit geval de prijs per product aanpassen.

Voer je in de back-end nu productprijzen exclusief BTW in, dan wordt de btw-verhoging doorberekend aan je klanten. Dit kost je dus het minste tijd en geld, maar kan wel voor vreemde prijzen zorgen. Iets wat nu (inclusief BTW) 7,95 kost, zal vanaf volgend jaar 8,18 euro kosten. Toch een vreemde afronding.

BTW op verzendkosten

Op verzendkosten die je rekent, dien je ook BTW te heffen. Het btw-percentage dat van toepassing is op je verzendkosten, is afhankelijk van de zending. Verstuur je producten die belast zijn met 21%, dan dien je ook over je verzendkosten dit btw-percentage te heffen. Verzend je producten die belast zijn met het lage Btw-percentage, dan mag je ook over de verzendkosten het lage btw-tarief toepassen.

Deze regel geldt overigens ook voor verpakkings-, afhandelings-, en administratiekosten.

Benieuwd naar de rest?

Lees meer interessants