Support
Sfeerafbeelding - 2021 in een vogelvlucht
Blog

2021 in vogelvlucht

Rick Manders
Geschreven door Rick

De Kerst breekt aan en dat betekent dat we mogen gaan genieten van een week vakantie. Maar niet voor we terugblikken op het jaar waarin we 12,5 jaar bestonden.

Dat was namelijk onze eerst mijlpaal van 2021! Nog sterker: Het was de eerste dag van het jaar.

Het jaar van de technische innovatie

2021 was bij uitstek het jaar van technische innovatie. Elk jaar, elke week, elke dag ontdekken we nieuwe dingen en verbeteren we, maar in 2021 hebben we echt veel mooie stappen gezet. Enkele lichten we hieronder uit.

 

SPA: Single Page Applications dankzij Inertia.js

Het is geen geheim: Sinds 2020 proberen we de balans tussen websites en webapplicaties te vinden. Onze toegevoegde waarde vinden we in de meeste gevallen in een technische oplossing. We koppelen websites en websoftware aan bestaande systemen. Mooie voorbeelden daarvan zijn Exact Online, Nmbrs, Yuki en Recruitee. We willen namelijk niet het wiel opnieuw uitvinden, maar de missende schakel zijn tussen bestaande softwarepakketten.

Het gebruik van webapplicaties gebeurt steeds meer vanaf smartphones. We maken dan wel geen apps (maar WebApps), we vinden wel dat ze moeten functioneren als een app. Vandaar dat we onze boilerplate (het fundament van elke WebApp) dit jaar rigoureus op zijn kop gooide en inzetten op een ‘SPA’ (Single Page Application) met behulp van Vue3 en Inertia.js.

Dankzij een SPA heb je het idee dat een pagina nooit hoeft te laden. Het navigeren in je WebApp voelt daarmee nog veel lekkerder aan. Om de beleving compleet te maken introduceerden we een duim-vriendelijke navigatiebalk onderaan, zoals je in de meeste apps gewend bent.

Overal multi-factor authenticatie

De cybersecurity awereness moet bij iedereen omhoog. Tot een jaar geleden vonden wij 2-factor authenticatie ook nogal eens gevoelsmatig overbodig en vooral vervelend.
Die mindset is veranderd. Óveral waar we kunnen werken.

Sfeerafbeelding - 101Media - Multi Factor Authentication

Gutenberg als nieuwe standaard

Ruim drie jaar geleden lanceerde WordPress een nieuwe pagina-editor: ‘Gutenberg’.

Elke websitebouwer deed meteen één ding: Uitschakelen. Eind 2019 en eind 2020 keken we nog eens: Moeten we toch niet over? Nee was steeds het antwoord, het is niet volwassen.
In de zomer van dit jaar was het eindelijk zover: We zijn over!

 

Magento

Nadat we in 2015 stopten met de ontwikkeling van 101CMS-webshop, proefden we aan Magento 1.9.

Na vier webshops te hebben ontwikkeld was Magento 1.9 EOL (end of life). De ontwikkeling van Magento was toen ook een te grote aanslag op onze capaciteit, waardoor we -net als met websites- naar WordPress/WooCommerce gingen.

Dit jaar kregen we voor Meubelbeslagcenter.nl de kans om ons weer in Magento te verdiepen. Magento 2 wel te verstaan. Ook zijn we nu bezig met een nieuwe voor PVC-Handel.nl

Lottie animaties in Adobe XD

Lottie geeft ons de kans om micro-animaties te verwerken in websites. Bij de ontwerpfase vertellen we wel over de mogelijkheden van animatie, maar uiteindelijk gaan animaties na het bouwen pas leven. Dankzij de Lottie integratie in Adobe XD kunnen we, nu zonder uit te leggen, de mogelijkheden laten zien!

Sfeerafbeelding - 101Media - Lottie in Adobe XD

Hosting op zijn kop

Jaren was DirectAdmin onze beste vriend. Een servermanagementtool waarmee we de hosting van onze websites en applicaties regelde. Die oplossing heeft zijn beste tijd wel gehad. Met behulp van Forge, RunCloud en DigitalOcean hebben we nu schaalbare oplossingen. Of je nu 25 GB opslag nodig hebt of 10 TB, we worden er niet meer bang van.

Uitfasering POP3 accounts

Eigenlijk mogen we dit niet voor 100% toeschrijven aan 2021, maar het grote begin is gemaakt. We stoppen met POP3 e-mailaccounts. Cybersecurity wordt een steeds belangrijker onderdeel en het internet ziet er anders uit dan 10 jaar geleden. Voor ons reden genoeg om actief de bestaande POP3 accounts uit te faseren en te vervangen door Microsoft 365 Exchange met Microsoft Defender.

Vue in WordPress

Steeds vaker hebben we één belangrijk element in de website dat zo soepel mogelijk moet werken. Zonder je pagina te vernieuwen en data ophalen. Denk hierbij aan het ophalen van beschikbare tijden in een reserveringsagenda. Deze elementen maken we sinds dit jaar niet meer met -het uitstervende- jQuery maar met Vue.VueJS

Nieuwe Toolbox

Ons paradepaardje in onze eigen Toolbox: Onze eigen bedrijfssoftware. Hierin registreren we gewerkte tijd, materialen en autoritten. We voeren onze projectadministratie en hebben onze interne handleidingen. Na het op de kop zetten van onze back-end boilerplate werd dit de eerste applicatie die een volledige rebuild onderging.

Official xCore partner voor Exact Online

We houden van koppelen. En gelukkig hoeven we niet bij alle koppelingen het wiel opnieuw uit te vinden. Voor WooCommerce en Magento webshops krijgen we vaak de uitdaging om een webshop administratief juist te koppelen aan Exact Online. Dankzij xCore hebben we een geoliede machine. Debiteuren, orders en voorraad van producten synchroniseren perfect onderling.

De bestelapplicatie die niet in de prullenbak belandde

In 2020 ontwikkelden we een bestelapplicatie voor (horeca)ondernemers die getroffen werden door de verplichte sluiting vanuit de Overheid. Deze bestelapplicatie hebben we kosteloos aangeboden aan onze klanten.

Met de gedachte dat rond mei 2020 de applicatie in de prullenbak zou belanden, heeft Tom ‘m in enkele zaterdagen in elkaar gezet. Nu we ruim anderhalf jaar verder zijn en we voorlopig nog niet van de maatregelen af zijn hebben we besloten een ‘V2’ te gaan ontwikkelen.

Bij de loodgieter lekt de kraan niet meer!

Onze eigen website kreeg een metamorfose

Eindelijk vond Bart dit jaar de tijd om zijn klanten-werk aan kant te schuiven en onze eigen website onder handen te nemen. Vooral onder de motorkap is er veel veranderd, maar check ook vooral onze nieuwe medewerker-foto’s, verbeterde mega-menu, strakkere portfolio cases en onze stack.

Partnerships

We gingen dit jaar nog meer samenwerken met creatieve en digitale bureaus. Een shout-out naar Spiegel Crossmedia Communicatie, DeltaZuid, Buro 3, Gerrits e-commerce, Jong & Je Wil Wat en New Boxes en Twan van Hoof.

Bouwvakfestival

Elk jaar organiseren we samen met Van der Hoff ICT onze bouwvakborrel. Dit jaar gingen we voor een XXL-editie met Immer Hansi en André Pronk. Gelukkig konden we het buiten vieren, want het dak ging eraf!

Collega’s: wisseling van de wacht

Afscheid van Ron ‘Bommeronie’ van den Berkmortel

Naast veel mooie dingen, sluiten we 2021 ook af met een baalmoment. Vanaf 31 december nemen we afscheid van Ron als collega. Op de kop af 5 jaar heeft hij bij 101Media gewerkt (én nog 3 jaar bij PerfeQt).

Een talent dat zichzelf gigantisch heeft ontwikkeld en op het gebied van back-end en CI/CD 101Media naar een veel hoger niveau heeft getild. Voor elk probleem waar een willekeurige collega een dag zich in vastbeet had Ron in een half uur de beste en meest praktische oplossing. Ron gaat bij ZLTO in Den Bosch een hele andere uitdaging tegemoet. Zonder twijfel zullen collega’s daar ook heel blij met hem zijn.

Gijs terug op zijn oude nest

In 2019 / 2020 maakten we kennis met Gijs als developer. Na een afwezigheid van een jaar kwam ‘ie dit jaar terug.

Vette projecten

We mochten dit jaar écht veel mooie dingen ontwikkelen. Om er een paar uit te lichten:
 1. WordPress website Jos Kanters Groenvoorziening (vormgeving/concept door Tandem)
 2. WordPress website KingsTalent (vormgeving/concept door Talent)
 3. Investor website voor Ebusco
 4. Magento webshop Meubelbeslagcenter.nl
 5. WooCommerce webshop Nederlands Slaapcentrum
 6. WordPress website Musical Madness

De toekomst in petto

2022 belooft weer een heel mooi jaar te worden:
 • Laravel 9 komt uit
 • Stijn start zijn afstudeerstage als front-end developer
 • Cas start zijn afstudeerstage als UX-designer
 • We lanceren een volledig nieuwe versie van onze narrowcasting
 • We verwelkomen nieuwe collega’s (check onze vacatures)
 • We gaan aan de slag met een nieuwe website voor The Yard Hotel
 • We stoppen de ondersteuning voor POP3 e-mailaccounts per 1 mei
 • We stoppen de ondersteuning voor 101CMS-webshop per 1 mei
Benieuwd naar de rest?

Lees meer interessants